Postup přípravy receptu Francouzská polévka z černého kořene:
Černý kořen oloupeme (nejlépe v igelitových rukavicích - při loupání vytéká oranžová lepivá šťáva), nakrájíme na kousky a dáme uvařit. Když je černý kořen měkký, slijeme ho a vodu uschováme. Černý kořen prolisujeme přes síto (nebo rozmixuje ještě ve vodě ponorným mixérem a potom přecedíme) a vrátíme zpátky do vody. Po uvedení k varu přilijeme šlehačku smíchanou s trochou mouky, povaříme a okořeníme solí, pepřem a před koncem vaření přidáme na velice jemno nakrájenou petrželku. Na talíři přidáme osmaženou housku nebo ještě lépe svítek z palačinky.
Polévka má nezaměnitelnou chuť a je i docela sytá. V případě, že nemáte černý kořen (neviděla jsem ho prodávat, takže si ho pěstujeme - dá se pěstovat i přes zimu a na jaře se vykope), je možné nahradit ho např. celerem, ale pak je to trošku o něčem jiném, i když i tak je polévka moc dobrá.