Postup přípravy receptu Francouzská specialita:
Fazole namočíme do druhého dne. Slijeme je a propláchneme. Vložíme je do hrnce se šunkou, nebo slaninou, špekem a zaljeme vše vodou, přidáme bouquet garni, cibuli a česnek. Přikryjeme, přivedeme do varu, osolíme (pozor, slanina a špek mohou být dosti slané), snížíme teplotu a pomalinku necháme probublávat asi 1 1/2 - 2 hodiny. Přidáme brambory, zelí, obrovské fazole, mrkev, pórek, koření a vše dusíme dalších 45 minut. Vyjmeme bouquet garni a zahodíme. Vyjmeme maso a nakrájíme ho na plátky (tradičně se maso podává zvlášť, ale může se podávat v polévce) a vrátíme do hrnce s confit doie. Ochutnáme a není-li polévka dosti slaná, tak ji přisolíme. Nakrájíme chleba na kostky a vložíme je do polévkových misek. Na chléb rozdrobíme sýr, vše zalijeme polévkou a ihned podáváme.