Postup přípravy receptu Geniální dort:
1. Rozehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na korpus a utřete je dohladka. Mouku s kypřícím práškem vmíchejte až nakonec.
2. Rozdělte těsto do forem, uhlaďte špachtlí nebo spodkem lžíce a pečte zhruba dvacet minut, dokud dort nezezlátne a není pružný. (Můžete do moučníku zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, je hotovo.) Nechte korpusy vychladnout.
3. Pusťte se do náplně. Třete máslo, dokud není hladké a krémové, a postupně k němu přidávejte moučkový cukr i mletou vanilku. Takto vzniklým krémem potřete jeden z korpusů. Na krém pak přijde vrstva džemu a úplně navrch druhý korpus.
4. Před servírováním můžete dort poprášit moučkovým cukrem. Ve vzduchotěsném obalu a v chladu vydrží i dva dny.
VARIANTY:
Karamelovo-banánový
1. Do směsi na korpus přidejte špetku mleté vanilky a dva rozmačkané hodně zralé banány. Doba pečení se nijak nemění.
2. Podle našeho návodu si ze slazeného kondenzovaného mléka vyrobte karamel. V tenké vrstvě ho natřete na jeden z korpusů. Druhou vrstvu vytvoří ušlehaná šlehačka a na ni přijdou kolečka banánu. Potřený korpus potom přiklopte druhým dortem, a pokud chcete, ještě ho ozdobte ušlehanou smetanou a karamelem.
Pistáciovo–vanilkový
1. 50 g mouky nahraďte 100g pistácií (rozdrťte je v mixéru) a přisypte je ke 150g mouky a 200g moučkového cukru. Pak přidejte stejně jako v původním receptu vejce, prášek do pečiva, máslo a mléko a důkladně promíchejte a upečte.
2. Místo abyste připravovali máslový krém, smíchejte 200g lučiny se 100g moučkového cukru a špetkou mleté vanilky.
3. Potřete korpus a nahoru dejte pistáciové pralinky: v misce rozmíchejte 100g moučkového cukru a dvě lžíce vody. Pak hmotu vložte na tři až čtyři minuty do mikrovlnné trouby a nastavte ji na maximální výkon. Ve zkaramelizovaném cukru obalujte nakrájené pistácie a rychle je lžicí klaďte na dort.
Borůvkovo-tvarohový
1. Připravte korpus podle základního receptu, jen do něj přidejte 150 g borůvek.
2. Místo máslového krému vyšlehejte 100g moučkového cukru s 200g tvarohu (můžete přidat pár lžic zakysané smetany). Na spodní korpus namažte asi třetinu tvarohu a posypte ho čtyřmi lžícemi čerstvých nebo zavařených borůvek. Zbytkem krému potřete horní korpus a dozdobte borůvkami.