Postup přípravy receptu Golubcy s jeseterem:
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a žampiony nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji, až cibule zesklovatí. Poté přidáme rajčata, osolíme, opepříme a dusíme do vydušení šťávy. Oprané zelné listy spaříme a zbavíme středového žebra. Maso z jesetera nakrájíme na 8 stejných plátků a jemně je naklepeme hranou ruky. Na každý list položíme jeden plátek z jesetera, navršíme na něj čtvrtinu zeleninové dušeniny, přikryjeme druhým plátkem jesetera a list složíme do tvaru dopisní obálky. Převážeme nití a ze všech stran v kastrole orestujeme na oleji. Podlijeme smetanou, přikryjeme a dusíme za mírné teploty 15 až 20 minut. Golubcy podáváme přelité smetanovou omáčkou a jako přílohu podáváme rýži, těstoviny nebo noky.