Postup přípravy receptu Gratinovaná jablka s karamelizovanými ořechy:
Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. 100 g cukru, jablečný mošt a šťávu z citronu přivedeme do varu. Půlky jablek přidáme do hrnce a vaříme ne úplně do měkka. Poté vyjmeme a ostrým nožem uděláme na jablkách ozdobné zářezy a přendáme do vymazané formy.
Mléko, šlehačku, žervé, celé vejce, vanilkový cukr, 40 g cukru, rum vyšleháme a nalejeme na jablka. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 15-20 minut.
Zbývající cukr dáme rozpustit na pánev do zlatohněda a přidáme k tomu nahrubo nasekané ořechy. Chvíli spolu smažíme. Hliníkovou fólii vymažeme máslem a přendáme na ni hotové ořechy necháme vychladnout.
Jablka podáváme teplé posypané ořechy.