Postup přípravy receptu Gratinovaná rajčata:
Velká rajčata omyjeme a osušíme. Troubu nebo gril rozehřejeme na nejvyšší teplotu.
Připraveným rajčatům odkrojíme vršek se stopkou. Dužinu vybereme lžičkou a pokud ji chceme použít do nádivky, nakrájíme ji spolu s odříznutými vršky. Slaninu nakrájíme na kostky. Gruyére nakrájíme na kostky. Šalotky oloupeme a nasekáme na tenká kolečka.
Rozehřejeme si pánev, rozehřejeme olej, vsypeme slaninu a restujeme ji, až je téměř křupavá. Slaninu vsypeme do misky. Na pánev vsypeme cibuli s rajčatovou dužinou a podusíme ji doměkka. Rajčatovou směs přidáme do misky se slaninou, osolíme, opepříme a promícháme. Pak směsí vrchovatě naplníme rajčata. Naplněná rajčata vložíme do trouby nebo pod gril a zapékáme 5 - 7 minut, až se sýr roztaví.
Gratinovaná rajčata posypeme sekanou bazalkou a ihned podáváme. Gratinovaná rajčata můžeme podávat jako hlavní chod nebo jako chuťovku pro návštěvu.