Postup přípravy receptu Gratinované melouny v mandarinkové pěně:
Melouny rozřízneme, odřízneme slupku, vydlabeme dužinu s peckami a nakrájíme na menší kousky. Do hlubší pánve nebo nerezové misky vložíme dvě vejce, přidáme krystalový cukr, dolijeme 2 dcl bílého vína a mandarinkový likér. Pánev nebo misku položíme na hrnec s vařící vodou, aby se prohřívala párou, a její obsah důkladně vyšleháme. Hotovou pěnu dáme mimo teplo.
V rendlíku smícháme bílek, cukr (moučku) a hladkou mouku. Vzniklé těstíčko – nemělo by být moc husté – na tenko rozetřeme na speciální silikonové podložce, která snáší vysokou teplotu, a v troubě pečeme 3 minuty při teplotě 180 stupňů.
Ještě horké a dosud tvárné placičky potom špachtlí odstraníme z podložky, rychle vytvarujeme do kornoutků a počkáme až vychladnou. Pozor, když těstíčko moc propečeme, mohlo by se lámat.
Do polévkového talíře vložíme kousky melounu a zalijeme je mandarinkovou pěnou. Dáme zapéct do trouby pod horní gril asi 2-3 minuty. Pěna by měla zezlátnout, ale melouny by měly zůstat studené.
Zapečené (zagratinované) melouny dáme na talíř a na ně položíme vychladlý kornoutek, do kterého jsme dali vanilkovou zmrzlinu. Na závěr ozdobíme mátou.