Postup přípravy receptu Gulášovka:
Opláchnuté maso nakrájíme na kostky.
Očištěné, opláchnuté brambory nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme a částečně uvaříme.
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme do růžova na třetině tuku, přidáme maso a krátce osmahneme. Potom maso zaprášíme paprikou, znovu mírně osmahneme, zalijeme trochou vody a dusíme téměř do měkka. Ze zbylé dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme kmín, mletý pepř a majoránku. Za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme zbylou dávkou vody, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehání, nejméně 20 minut. Během vaření přidáme česnek utřený se solí a odvar z brambor. Provařenou polévku procedíme hustým cedníkem, nemusíme.
Do (procezené) polévky přidáme dušené maso, předvařené brambory a polévku znovu krátce povaříme.