250 g hlívy ústřičné (nebo žampionů)
| 1 cibule
| 1 lžička sladké papriky
| 2 lžičky vegety
| 1/2 lžičky drceného kmínu
| špetka mletého pepře
| 1 zakysaná smetana
| 2 lžíce hladké mouky
| olej nebo sádlo
| 1/2 kg brambor na drobné kostičky nakrájených
| 1 a půl litru vody
| sůl
Postup přípravy receptu Hlívová polévka:
Na oleji nebo na sádle necháme zesklovatět cibuli, přidáme žampiony nebo hlívu a společně podusíme. Přidáme papriku, vegetu, drcený kmín a špetku pepře a zalijeme vodou. Zamícháme, přidáme drobně nakrájené brambory a uvaříme doměkka. Před dovařením uděláme ze zakysané smetany a dvou lžic hladké mouky jíšku a nalijeme ji do polévky. Necháme vše provařit. Podle potřeby dosolíme.