Postup přípravy receptu Houbovecký králík:
Králíka naporcujeme, rozpálíme tuk a zpěníme cibuli, můžeme přidat i slaninu (není nezbytná), opepříme, osolíme, přidáme kmín a prudce opečeme. Pak podlejeme vývarem nebo vodou, použít můžeme i vodu z namočených sušených hub. Přidáme bobkový list, květ, tymián, hřebíček, kořenovou zeleninu (tu můžeme, ale nemusíme nejdřív trochu opéci), houby a dusíme doměkka. Maso vyndáme, zeleninu rozmixujeme se šťávou, podle potřeby zahustíme jíškou. Přidáme víno, smetanu a žloutek pro zjemnění. Přidáme část rozmačkaných klikví (nebo brusinek), podle chuti přidáme citron. Vrátíme tam maso a jen prohřejeme, nevařit!!! Podáváme s knedlíkem nebo jak kdo má rád. A na ozdobení použijeme celé klikve (brusinky).