120 dkg roštěnce ve formě krychle
| Na vývar:
| 60 dkg masa na polévku
| 1 kg kostí
| 2 mrkve
| 1 vodnice
| 3 pórky
| 2 cibule
| 5 l vody
| dle chuti: sůl a pepř
| dle chuti: nové koření
| dle chuti: hřebíček
Postup přípravy receptu Hovězí na provázku:
Nejdříve uvaříme dobrou silnou hovězí polévku (první vývar) ze všech uvedených surovin (maso vkládáme do studené vody).
Pro vlastní přípravu vezmeme kus roštěnce ve formě krychle (má svůj význam v tom, aby se maso uvařilo stejnoměrně od povrchu ke středu) a převážeme ho pevně provázkem jako balíček, přičemž kousek provázku necháme viset.
Předem uvařenou hovězí polévku přivedeme do varu a rychle do ní ponoříme krychli roštěnce, konec provázku přivážeme k uchu hrnce.
Povrch masa se okamžitě zatáhne a všechna šťáva zůstane v mase. Počítáme s 15 minutami vaření na ½ kg masa. Je samozřejmé, že do masa nepícháme a vytáhneme ho po skončení vaření pomocí provázku.
Krájíme na plátky a podáváme s hrubou solí a dobrou hořčicí.
Takto vařené hovězí je uvnitř růžové a krvavé a vyznačuje se výbornou chutí a mimořádnou šťavnatostí.
Fotky receptu Hovězí na provázku:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!