Použité suroviny receptu Hrášková polévka se smetanou:
1/2 cibule
| 500 g mladého čerstvého hrášku
| 1 a 1/4 litru vody
| sůl
| 40 g másla na jíšku
| 40 g hladké mouky
| 2 čerstvé žloutky
| 1/4 litru sladké smetany
| petrželka
| 1 žemle
| 20 g tuku na osmažení žemle
Postup přípravy receptu Hrášková polévka se smetanou:
Drobně nakrájenou cibuli a hrášek zalijeme horkou osolenou vodou a vaříme, až je hrášek měkký. Prolisujeme sítem nebo rozmixujeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme protlak z hrášku s vývarem a dobře povaříme. Nakonec přilijeme smetanu s rozkvedlanými žloutky. Polévku ještě prohřejeme, ale jen tolik, aby se nesrazily žloutky, přidáme drobně sekanou petrželku a podáme s pokrájenou osmaženou žemlí. Zmrazený hrášek vaříme kratší dobu a včasně sklizený sterilovaný hrášek můžeme prolisovat do polévky bez vaření.