Postup přípravy receptu Hráškovo-pórkový krém :
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Zalijeme chladnou vodou nebo vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a prošleháme metličkou. Přivedeme k varu a vaříme za občasného promíchání 20 minut. Přilijeme mléko, a až začne polévka vařit, přidáme hrášek a dobře omytý a nakrájený pórek. Povaříme asi 10 minut podle druhu použitého hrášku a polévku odstavíme z ohně. Přímo v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a přecedíme přes jemný cedník. Hrášek co nejvíce protlačíme vařečkou nebo obrácenou naběračkou přes síto. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem a dochutíme solí a hrubě mletým pepřem. Během vaření polévky nebo i předem si připravíme krutony. Pečivo nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech nebo pekáček, přidáme máslo nebo zakapeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 - 200 stupních dozlatova, během pečení promícháme. Polévku podáváme s opečenými krutony a lístky máty.