Postup přípravy receptu Hřebíčková vepřová pečeně:
Troubu předehřejeme na 125 až 150 °C. Pečeni očistíme, omyjeme, osušíme a zabalíme ji do plátků slaniny. Pečeni vložíme do pekáčku a lehce podlijeme vodou a velmi pomalu pečeme. Teplota masa by neměla přesáhnout 80 °C, takže pokud máme teploměr, můžeme jej použít. Maso pečeme asi hodinu a půl (kolik kilo, tolik hodin) a podléváme horkou vodou. Vypečenou šťávu budeme potřebovat. Respektive, budeme jí potřebovat hodně.
Zatím si oloupeme a očistíme jablka a nastrouháme je nahrubo. Do kastrůlku dáme jablka, trochu vody, citronovou šťávu, hřebíček, pepř a dusíme doměkka. Vydusíme z nich šťávu a necháme sladkou kořeněnou omáčku. Pokud chceme omáčku hladkou, vytáhneme hřebíčky a omáčku rozmixujeme. Smícháme si křemžskou a dijonskou hořčici. Cukr smícháme se strouhankou.
Předpečenou vepřovou pečeni vyndáme a necháme ji trochu vychladnout. Pak z ní odstraníme slaninu, potřeme ji směsí hořčice a posypeme sladkou strouhankou. Nakonec do masa ozdobně napícháme hřebíčky. Hřebíčkovou vepřovou pečeni uložíme zpátky do pekáčku. Šťávu (přebytečný tuk můžeme odstranit) smícháme s jablečnou omáčkou, promícháme a směsí podlijeme vepřovou pečeni. Pár kousků hřebíčku můžeme přidat i do výpeku. Troubu rozehřejeme na 250 °C a vložíme pekáček s pečení.
Hřebíčkovou vepřovou pečeni jen 20 - 30 minut zapékáme dozlatova. Doba záleží na výhřevnosti trouby. Vypečenou šťávu slijeme, zahustíme solamylem a povaříme.
Hřebíčkovou vepřovou pečeni nakrájíme na porce. Podáváme ji bramborovou kaší, knedlíky nebo jen brambory. Pečeni přeléváme omáčkou.