Postup přípravy receptu Hruškový štrůdl:
Půl litru piva, půl kila hladké mouky, 1 celou Lukanu a špetku soli smícháme dohromady ve velké míse nebo na vále a hňácáme tak dlouho, dokud nemáme krásně vláčné těsto. Zpracování může trvat i 15 minut, takže se neděste, když se vám hmota bude ještě po 5 minutách rozpadat.
Hotové těsto necháme na půl hodiny v lednici odpočinout, a mezitím si přichystáme hrušky. Asi 10 ks větších hrušek (v případě potřeby i víc) nastrouháme na hrubším struhadle. Strouháme však jen dužinu, jádro už ne! Z nastrouhaných hrušek vymačkáme šťávu (stačí rukou) a slijeme do hrníčku. Nadále už ji nebudeme potřebovat. Zbytek hrušek smícháme s krystalovým cukrem a skořicí.
Odpočaté těsto vytáhneme z lednice, rozdělíme na dva stejně velké díly, které na tenko rozválíme na delší obdélník, který vyplníme připravenou hruškovou hmotou. Hrušky kladme pokud možno dporostřed plátu těsta, abychom je tam mohli jakoby zabalit, takže nám vlastně vznikne nohavice vyplněná hruškami. Těsto na koncích nohavice zahrneme nebo zakroutíme, aby se hrušky při pečení nedostaly ven.
Pečeme ne vymazaném vysypaném plechu asi 20 minut, záleží však na troubě. Obecně asi tak dlouho než získá těsto lehce zlatavý nádech.
Po vyjmutí z trouby, ještě za tepla poprášíme moučkovým cukrem a po vychládnuí můžeme servírovat například se šlehačkou, ale není podmínkou.
Dobrou chuť;)