4 hrušky velké
| 60 g hnědého cukru
| 30 g ořechů mletých
| 60 g másla
| 30 g rozinek
| 1/2 lžičky skořice
| 4 hřebíčky
| 1 vejce na potření
| těsto
| 160 g másla
| 350 g hl. mouky
| 8 lžic studené vody
| sůl
| 120 g čedaru
Postup přípravy receptu Hrušky v župánku:
V míse z mouky, soli a změklého másla vytvoříme drobenku. Přidáme nastrouhaný čedar a postupně přiléváme vodu, až vznikne hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odležet.
Z těsta vyválíme plát asi 45 x 40 cm. který rozdělíme na čtverce 20 x 20 cm. Ze zbylého těsta vykrojíme 8 lístečků.
Hrušky oloupeme a zbavíme jádřince. Otvory po jádřinci vyplníme nasekanými ořechy, rozinkami a kouskem másla, zasypeme cukrem a skořicí. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, hrušku zabalíme a okraje dobře přitiskneme. Nahoru zapíchneme jeden hřebíček jako stopku a vedle přilepíme dva lístečky.
Hrušky v župánku položíme na plech vyložený pepčícím papírem a potřeme zbytkem vajíčka. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 190 °C. Po 5 minutách hrušky přikryjeme alobalem, který ale na posledních 10 minut opět odstraníme.
Hrušku v župánku podáváme jako netradiční sladkou chuťovku.
Fotky receptu Hrušky v župánku:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!