Postup přípravy receptu Improvizovaný boršč:
Hovězí maso nakrájíme na malé kostičky a vaříme ve vodě s masoxem do změknutí.
V jiném kastrůlku rozehřejeme máslo, zasypeme hladkou moukou, naředíme studenou vodou a postupně přidáme řepu, ocet (vzápětí po řepě, aby neztratila barvu), na nudličky nakrájenou mrkev, bobkový list, rajský protlak, cukr a cibuli, nakrájenou na půlkolečka. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
Přidáme uvařené hovězí maso (případně i trochu vody, v níž se vařilo), na nudličky nakrájený šunkový salám, kolečka klobásy, čtverečky bílého zelí, povaříme, dokud zelí nezměkne a dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem.
Polévku můžeme případně zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě nebo světlou granulovanou jíškou.
Podáváme s kopečkem zakysané smetany.