Postup přípravy receptu Italský chlebový věnec s vejci:
Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte na teplém místě vzejít (na povrchu se začnou tvořit bubliny). Z mouky, soli, vzešlého droždí a 630 ml vlažné vody (přesné množství se řídí obsahem lepku v mouce, ten určuje její savost) vypracujte vláčné, nelepivé těsto; možná budete potřebovat víc mouky.
Těsto vložte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (trvá to minimálně půl hodiny; těsto by mělo víceméně zdvojnásobit objem). Pak ho vyklopte na pracovní plochu a několikrát jím o ni udeřte, abyste vypudili přebytečný vzduch. Vraťte do mísy a nechte znovu vykynout.
Těsto rozdělte na dvě až čtyři části a z každé vyválejte pruh nebo podlouhlý ovál silný asi centimetr a široký 18–20 cm. Na střed rozložte šunku, vejce, sýr, bazalku, rajčata, olivy, zakápněte olejem, osolte a opepřete. Zabalte, zatočte jako věnec a hezky upevněte švy. Na pomoučněném plechu nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Vložte plech do trouby a pečte asi pětatřicet minut. Potom závin naporcujte a podávejte ho jenom mírně teplý.
-----------------------------------------------
Jiná náplň
Pokud vám v lednici zbyla trocha sýra nebo uzeniny, šup s ní do náplně! Klidně ji můžete i pěkně přiostřit pomocí nasekaných chilli papriček.
Jiná forma
Zatočený věnec už je hodně ‚profi‘; klidně si zjednodušte život a utvořte z těsta klasický podlouhlý závin – anebo třeba taštičky.