Postup přípravy receptu Kareské taštičky:
Karelské taštičky (Karjalan piirakat)
Zbyla Vám bramborová, krupicová či jiná kaše? Ohřívat ji nemá smysl, protože to není moc dobré. Zkuste ji využít na karelské taštičky, oblíbené a typické finské pečivo.
Stačí vám žitná mouka, voda a tuk na vymazání plechu nebo pečící papír.
Do mouky lijte po trošce vodu až bude mít konzistenci těsta, které se dá vyválet. To potom vyválejte na tenkou placku, vykrajujte kolečka – velikosti asi tak na dlaň a plňte kaší. Taštičky by neměly být úplně uzavřené, připomínají spíše koláče.
Ty potom dejte na vymazaný plech nebo pečící papír a pečte v předehřáté troubě dozlatova cca – 10-15 minut podle síly těsta. Nejlépe je kontrolovat je, protože je to opravdu kus od kusu jiné.
Karelské taštičky jsou i kus od kusu trošku jinak ochucené, záleží, zda jsou naplněné sladší nebo slanou kaší. Finové si na ně nejraději dávají míchaná vajíčka (které ovšem dělají téměř na sucho), sýr anebo jen pomazánkové máslo, obyčejné máslo či margarín. Já osobně je mám nejraději tak jak jsou, vytažené z trouby, jen si je lehonce posolim