Použité suroviny receptu Jablečný dort s trubičkami:
Korpus:
| 120 g piškotů (1 malé balení)
| 100 g másla
| Náplň:
| 32 zmrzlinových trubiček (2 bal.) – rozpůlit na 64 krátkých
| 3 bal. želatiny čiré
| 1 1/4 l jablečného džusu (z toho 0,5 l na namočení želatiny)
| 1 lžíce citrónové šťávy
| 400–500 ml šlehačky
| 2 bal. vanilinového cukru
| 50 g cukru
| Na ozdobu:
| 1 jablko
| trochu citronové šťávy
| dle potřeby: lístky máty
Postup přípravy receptu Jablečný dort s trubičkami:
1. Piškoty rozdrtíme válečkem a dobře smícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu dáme do vymazané dortové formy (průměr 26 cm) a umačkáme lžící do hladka.
2. Želatinu necháme nabobtnat v 0,5 l jablečného džusu 10 min a pak zahřejeme podle návodu. Rozehřátou želatinu vmícháme do zbylého džusu smíchaného s citrónovou šťávou (zvolíme velkou mísu) a necháme vychladnout cca 15 min. Šlehačku vyšleháme s cukrem a vanil. cukrem (nemusí být zcela tuhá). Vyšlehanou šlehačku dobře vmícháme ruční metlou do vychladlé jablečné směsi. Pak necháme směs v míse, dokud nezačne tuhnout - občas promícháme, aby hmota tuhla rovnoměrně (nejen na povrchu). Pozor - tuhne dlouho z důvodu velkého množství hmoty. Tuhnoucí fáze trvá cca 1 hodinu při pokojové teplotě. Pokud chceme tuhnutí urychlit v lednici, nezopomínáme promíchávat častěji.
3. Již tuhnoucí hmotu (ne zcela řídkou) nalijeme do formy na piškotový korpus a podél stran kolmo ke dnu formy napícháme přepůlené (zkrácené) zmrzlinové trubičky těsně vedle sebe - dáváme při tom pozor, aby trubičky nepadaly. Dort dáme tuhnout na min. 3 hodiny do lednice.
4. Okraj formy opatrně uvolníme nožem a dort přendáme na servírovací talíř. Oloupané jablko nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citrónovou sťávou a ozdobíme jím dort. Dekorujeme lístky máty.
TIP: Pokud děláte dort v menší formě - prům. 20 cm - trubičky nepůlíme (ponecháme je dlouhé, aby se zvýšil okraj na náplň). V takovém případě potřebujeme 48 zmrzlinových trubiček.
Fotky receptu Jablečný dort s trubičkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!