Postup přípravy receptu Jablečný koláč s karamelovým nádechem:
Při přípravě tohoto receptu je ideálním pomocníkem kuchyňský robot - nejprve si s jeho pomocí připravte těsto, poté jej ještě nechte bleskově nakrouhat jablka. Ušetří to nejmíň 20 minut práce.
1. Nejprve je třeba si připravit křehké těsto: mouku a tuk nakrájený na dvoucentimetrové kostičky vložte v misce na 10 minut do mrazáku. (Mezitím si můžete oloupat a očistit jablka.)
2. Předchlazenou mouku s tukem vložte do kuchyňského robota s nasazeným dvojitým ostřím (jako na sekání zeleniny nebo masa) a krátce rychle rozmixujte na konzistenci jemné drobenky. Poté za chodu postupně po lžičkách přidávejte ledovou vodu smíchanou s citronovou šťávou, dokud se hmota nezačne konzistencí podobat těstu. Stačí opravdu jen pár lžiček - nečekejte, až z hmoty bude v mixéru jen jedna koule, přestaňte v okamžiku, kdy už to vypadá, že se každou chvílí všechno spojí. Vyndejte na pracovní desku a zformujte placku, kterou nechte 30 minut odpočívat v chladu lednice.
(Pokud těsto nepřipravujete s pomocí robota, rozmělněte mouku s tukem na pracovní desce prsty a opatrně postupně přidávejte vodu. Jedná se o křehké těsto, proto jej nesmíte dlouho zpracovávat rukama, aby se moc nezahřálo.)
3. Vychlazené těsto rozválejte na kruh a pomocí válečku přeneste do kulaté koláčové formy (těsto stačí na koláč o průměru 28-30 cm). Pokud nemáte času nazbyt, jde to i bez předchozího půlhodinového chlazení těsta, v tom případě je ale opravdu nejlepší použít půl másla a půl sádla.
4. Jablka nakrouhejte na plátky a rozložte je do formy na těsto.
5. V misce smíchejte ostatní suroviny na náplň a výslednou pastou pokryjte vrstvu jablek. Pasta víceméně zateče mezi jablka, ale to je v pořádku.
6. Pečte v troubě vyhřáte na 210 °C 10 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut. Pokud nepoužijete hnědý cukr, koláč zůstane poměrně světlý, proto nečekejte na úplné zezlátnutí!