Vložil: | Aknels |
Porcí: | 2 |
Doba přípravy: | 80 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 6 |
|
|
Použité suroviny receptu Jablka a hrušky v županu:
Listové těsto:
| 150 g nesoleného másla
| 220 g hladké mouky
| 30 g práškového cukru
| 1 žloutek
| Lískooříšková náplň:
| 30 g jader lískových oříšků, velmi jemně nasekaných
| 60 g nesoleného másla, změklého
| 80 g jemného přírodního hnědého cukru
| špatka směsi koření
| 2 jablka
| 2 hrušky (měkké, ale pevné)
| šťáva z 1 citronu
| 1 vejce, lehce našlehané
Postup přípravy receptu Jablka a hrušky v županu:
Nejprve si připravíme těsto. Z másla a mouky uděláme drobenku. Vmícháme cukr. Přidáme žloutek a 40-50 ml vody. Pomocí nože suroviny spojíme a rukama potom vypracujeme těsto. Zabalíme je do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice. Troubu předehřejeme na teplotu 200 stupňů Celsia (plynovou troubu na stupeň 6). Zároveň předehřejeme i gril. Nyní připravíme lískooříškovou náplň. Ořechy pod grilem necháme 1-2 minuty zhnědnout, vyjmeme je a odložíme, aby vychladly. Smícháme máslo, cukr, ořechy a směs koření. Oloupeme jablka i hrušky a odstraníme jádřince. Stopky necháme a pokud jsou hrušky velké, upravíme je tak, aby stály. Ovoce obalíme v citronové šťávě a naplníme náplní. Z těsta vyválíme čtverce o straně 32 cm a odkrojíme nerovné okraje. Placku rozkrájíme na čtyři stejně velké čtverce a doprostřed každého z nich postavíme jablko nebo hrušku. Okraje čtverců potřeme vodou a vždy dva protilehlé cípy spojíme u stopky. Spoje těsta dobře zmáčkneme, aby se těsto přizpůsobilo tvaru ovoce. Přebytečné těsto odkrojíme a spojené okraje zvlníme, aby se během pečení těsto nerozpadlo. Z odkrojených kousků těsta vytvarujeme lístky, které potřeme vodou a přilepíme ke stopce obaleného ovoce jako ozdobu. Povrch zabaleného ovoce potřeme našlehaným vejcem a pečeme na lehce vymazaném plechu 35-40 minut, aby těsto získalo barvu a bylo pečené. Podáváme se šlehačkou.
Fotky receptu Jablka a hrušky v županu:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!