Použité suroviny receptu Jahodové dortíčky s koňakovým krémem:
těsto:
| 80 g změklého másla
| 80 g cukru
| 1 balíček vanilkového cukru
| 2 vejce
| z půlky citronu strouhaná kůra
| 150 g polohrubé mouky
| 2 lžičky kypřícího prášku
| 5-7 lžic mléka
| obloha:
| 50 g jahodového džemu
| 300 ml mléka
| 60 g cukru
| 2 lžíce škrobové moučky
| 5 cl vaječného koňaku
| 500 g jahod
| 100 g nasekaných pistácií nebo mandlí
Postup přípravy receptu Jahodové dortíčky s koňakovým krémem:
Těsto:
1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Máslo, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny. Přidáme vejce a strouhanou citronovou kůru. Polohrubou mouku promícháme s kypřícím práškem a střídavě s mlékem zapracujeme do krému.
2. Formy na dortíčky vytřeme máslem nebo margarínem a trochu sypeme moukou. Naplníme je těstem a pečeme asi 20 minut.
3. Dortíčky vyjmeme z trouby a vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
Obloha:
1. Jahodový džem mírně ohřejeme a vymícháme dohladka. Ještě teplé dortíčky potřeme džemem a necháme zcela vychladnout.
2. V malém hrnci svaříme za stálého míchání mléko s cukrem. Škrobovou moučku rozpustíme ve 2 lžících vody a pomalu vlijeme do mléka.
3. Za stálého míchání uvedeme mléko do varu, necháme trochu zhoustnout a hrnec sejmeme z ohně. Pomalu vmícháme vaječný koňak. Koňakový krém necháme důkladně vychladnout.
Dokončení:
1. Mezitím na sítu pod proudem tekoucí vody omyjeme jahody, necháme je okapat a zbavíme stopek. Větší překrojíme napůl nebo na čtvrtiny.
2. Dortíčky naplníme krémem, obložíme jahodami a před podáváním posypeme nasekanými pistáciemi.
Fotky receptu Jahodové dortíčky s koňakovým krémem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!