![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
|
|
Suroviny
Tak především sázejte na kvalitní suroviny.
Nekupujte nejlevnější mouku nebo cukr, na který narazíte. Mouky se mezi
sebou liší obsahem lupku, cukr zase způsobem zpracování. Se
zhrudkovatělým cukrem moc parády neuděláte.
Těsto
Při zadělávaní těsta
spoléhejte hlavně na svůj cit. Pokud se vám zda těsto příliš suché nebo
drobivé, nebojte se přidat trochu tuku nebo vody, naopak lepivé těsto
přímo volá po troše mouky.
Pokud je to možné, připravte si těsto alespoň o den dříve
a nechte ho uležet v lednici a vyndejte půl hodiny předtím, než ho
začnete zpracovávat. Nejenže se vám s těstem bude lépe pracovat, ale
upečené cukroví bude o poznání chutnější.
Pro dokonalé spojení surovin
můžete také použít trik cukrářských mistrů: jednotlivé přísady nejprve
v míse nasekejte nožem najemno a pak teprve ručně zpracujte těsto.
Pečení
Samozřejmé je, že plechy s cukrovím dáváme do rozpálené trouby. Nezapomínejte, že některé druhy cukroví nabudou, dejte proto jednotlivé kousky dál od sebe. A po upečení nezapomeňte cukroví z plechu hned sundat, jinak se mohou zespodu připálit jen o rozehřátý plech.
Poleva
Domácí poleva z tuku a čokolády je bezpochyby báječná, ale také pracná. Výhodněji se proto jeví už hotové polevy
v sáčku. Volte raději takové, které stačí jen zahřát. Pokud si stojíte
za poctivou domácí prací, nechte si poradit a alespoň polevu z bílé
čokolády kupte. Za výsledek ručím.
Voňavý cukr made in doma
Vanilkový cukr
– kupte si pravý vanilkový lusk a na týden ho vložte k cukru do
uzavřené nádoby a máte hotovo. Pokud budete cukr potřebovat dřív,
jednoduše ho i s vanilkou vložte do mixéru a mixujte až úplně dojemna.
Citrusový cukr
– tak tohle opravdu potřebuje čas. Najděte si malý gázový pytlíček a
naplňte ho kousky pomerančové nebo citronové kůry. Do uzavíratelné
nádoby nasypte půl kila cukru, vložte pytlíček a zasypte dalším
půlkilem a až kilem a nechte alespoň týden v klidu. Takový cukr se hodí
na zázvorky, ale i do vánočního čaje nebo punče, které báječně ovoní.
Cukroví s krémem
Takové cukroví bez diskuze skladujeme v lednici, horší je to ale s jeho servírováním.
Při pokojové teplotě se může zkazit už během několika hodin. Na stůl
dáváme proto vždy jen několik kousků a raději častěji doplňujeme.
Notburga
ChytráŽena.cz