Postup přípravy receptu Jednoduché lososové sushi:
Rýži důkladně propláchneme v sítku pod proudem vody tak dlouho, dokud nebude vytékat úplně čirá voda. Rýži necháme odkapat a vysypeme do kastrolu se silným dnem a přidáme 350 ml vody, přivedeme k varu bez pokličky a vaříme 5 minut, dokud se téměř všechna voda nevypaří a na povrchu rýže se začnou dělat malé krátery. To ihned teplotu snížíme na minimum a vaříme přikryté dobře přiléhající pokličkou 10 minut. Sundáme z ohně, necháme stále přikryté dalších 10 minut. Poté si v menším hrnečku ohřejeme ocet, cukr, a špetku soli dokud se cukr nerozpustí. Horkou rýži z kastrolu si přendáme do velké mísy a přelijeme octovou směsí. Dobře promícháme a necháme vychladnout. Vezmeme nějakou zapékací obdélníkovou misku, kterou vyložíme potravinovou fólií, do ní rozprostřeme rýži, která je a má být trochu mazlavá. Celou rýži pokryjeme plátky uzeného lososa a přetáhneme fólií, rukama pečlivě stlačíme, aby se dobře spojila. Servírujeme tak, že hodně ostrým nožem nařežeme malé obdélníčky a podáváme zakapané dle chuti japonskou sójovou omáčkou a křenem wasabi.