Použité suroviny receptu Jednoduchý a výborný makový koláč:
1 hrnek jemného krystalového cukru
| 6 bílků
| 6 žloutků
| 1 hrnek pomletého máku
| 4 lžíce másla
| 125 ml hrozinek namořených v troše rumu
| 1/2 lžičky skořice
| 1/4 lžičky pomletého muškátového oříšku
| 1/4 lžičky pomletého muškátového květu
| dle chuti: nastrouhaná kůra z jednoho citronu
| 125 ml zavařeniny, nejlépe meruňkkové
| 1 hrnek (250 ml) šlehačky, našlehané
Postup přípravy receptu Jednoduchý a výborný makový koláč:
Předehřát troubu na 180 °C. Našlehat máslo s cukrem a dovnitř zašlehat žloutky jeden po druhém. Přidat ostatní ingredience, až na šlehačku, zavařeninu a bílky. Dobře promíchat. Našlehat bílky a lehce je vložit do těstíčka.
Vymazat dvě 23 cm formy. Nalít polovinu těsta do každé a péct je po 30 min.
Vychladlé spojit zavařeninou a ozdobit šlehačkou.