Postup přípravy receptu Jelci v česnekové omáčce s houbami:
Očištěného, vykuchaného a omytého jelce osušíme čistou utěrkou, osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem, posypeme drceným kmínem, pokapeme citrónovou šťávou a odložíme na chladné místo. Na rostlinném oleji zahřejeme utřený česnek, přidáme hladkou mouku, zlehka osmahneme, zalijeme vodou tak, aby nám vznikla řídší omáčka, podle chuti osolíme a vlijeme do připraveného pekáče. Potom vložíme odleželého jelce, přidáme na plátky nakrájené čerstvé houby nebo předem namočené sušené houby a dáme péci do vyhřáté trouby. Během pečení omáčku občas promícháme a upečeme doměkka. Podáváme dochucené drobně nasekanou zelenou petrželovou natí a kolečky citrónu.