500 g polohrubé mouky
| 100 g másla
| 1/4 l mléka
| 50 g droždí
| 50 g moučkového cukru
| 1 ks vanilkový cukr
| 2 ks žloutky
| strouhaná citr.kůra
| trocha soli
| 50 g sekaných mandlí na posypání
| 1 ks bílek na potření těsta
Postup přípravy receptu Jidáše:
Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vypichujeme kolečka. Přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout. Rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě upečeme dorůžova. Jidáše se tradičně podávají čerstvé a s medem.