Postup přípravy receptu Jihočeská kapří polévka zadělávaná:
Rozpůlené kapří hlavy (zbavené žaber a očních bulv), ploutve a vnitřnosti omyjeme a vaříme v osolené vodě s přidáním cibule, póru a koření doměkka. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji procezeným studeným rybím vývarem a asi 10 minut povaříme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, na 40 g másla ji trochu podusíme, vložíme do zahuštěného vývaru a za občasného míchání vaříme tak dlouho, až zelenina změkne. Nyní kapří maso osolíme, na zbylém másle asi 12 minut pečeme, vykostíme a nakrájíme na kousky, přidáme obrané maso z hlavy a nadrobno pokrájené vnitřnosti, vložíme vše do polévky zjemníme sladkou smetanou, podle chuti přisolíme, okořeníme, ochutíme vínem a jednotlivé porce posypeme jemně rozsekanou petrželkou. Podáváme s houskou na kostičky nakrájenou a na másle osmaženou, nebo na nudličky nakrájkenou vaječnou omeletou.