Vložil: | XpajaY850 |
Porcí: | 8 |
Doba přípravy: | 180 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 12 |
|
|
Použité suroviny receptu Kakiová bábovka:
60 ml brandy nebo rumu
| hrst zlatých a hrst tmavých rozinek
| 3 lžíce změklého másla + na vymazání formy
| 200 g krupicového cukru
| 2 velká vejce, žloutky a bílky zvlášť
| špetka mleté pravé vanilky
| 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
| 2 zralá kaki + pár plátků na ozdobu
| 200 ml 12% smetany
| 1 lžička jedlé sody
| 150 g hladké mouky
| 1 1/2 lžičky mleté skořice
| 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
| 1/4 lžičky soli
| 90 g sekaných vlašských ořechů
Postup přípravy receptu Kakiová bábovka:
1. Pudinkovou nebo bábovkovou formu vymastěte. Brandy a rozinky krátce a zlehka svařte, dvě tři minuty. Stáhněte z ohně a nechte čtvrt hodiny stát.
2. Elektrickými metlami zpěňte máslo a cukr, vešlehejte žloutky, vanilku a citronovou šťávu. Z kaki odřízněte vršek, vyberte dužinu a protlačte ji sítem či jemným cedníkem. Pyré promíchejte se smetanou. Sodu rozpuštěnou ve lžíci horké vody přimíchejte k máslu s cukrem. Mouku prosijte s kořením a solí, přidejte k pyré a vmíchejte ořechy.
3. V čisté míse ušlehejte bílky na tuhý sníh a vetřete jej do těsta. Rozinky vsypte do formy, vlijte těsto a nádobu uzavřete nebo přikryjte alobalem.
4. Teď je na řadě vaření v páře: Na dno kastrolu (kolem formy by mělo být aspoň pět centimetrů prostoru) dejte složenou utěrku nebo postavte kovový stojánek. Vlijte tolik vody, aby dosahovala do poloviny formy, uveďte do varu a pak zmírněte na jemné probublávání. Vložte formu a kastrol přikryjte. Vařte dvě hodiny a dvacet minut; průběžně dolévejte vroucí vodu, abyste udrželi výšku hladiny. Plátky kaki mezitím na ubrousku vložte do mikrovlnky a při středním výkonu je přerušovaně asi deset minut sušte.
5. Vyjměte formu a nechte ji vychladnout. Vyklopte bábovku a nakrájejte na plátky; zůstane krásně šťavnatá.
Fotky receptu Kakiová bábovka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!