Postup přípravy receptu Kantonská rýže:
Opláchnuté houby namočíme na půl hodiny do teplé vody. Poté nakrájíme kuřecí maso na kostky. Cibuli oloupeme a spolu se slaninou pokrájíme na drobno, na oleji zpěníme, přidáme zcezené houby, mletou papriku, poté přidáme kuřecí maso.
Vše podlijeme cca 1/2 vody, promícháme, osolíme a dusíme do měkka. Nakonec odklopíme a necháme zbylou vodu odpařit. Hrášek s mrkví uvaříme v trošce osolené vody a slijeme (nebo osmahneme na trošce oleji. Rýži propláchneme studenou vodou a uvaříme zvlášť. Uvařenou rýži smícháme s podušený, masem, přidáme hrášek s mrkví, cayenský pepř a dochutíme solí.
Vejce rozšleháme se lžící vody, osolíme a na oleji z nich usmažíme omeletu, kterou pevně stočíme a nakrájíme na kolečka asi 5 mm široká. Rýži urovnáme na talíř, ozdobíme dílky omelety a posypeme dobně pokrájenou petrželkou a kousky papriky.