Postup přípravy receptu Kapr flamendr dle rybáře Kuby:
Cibule, mrkev a stonek řapíkatého celeru důkladně očistěte, opláchněte pod tekoucí studenou vodou a nakrájejte na malé kousky. V kastrolu svařte vodu společně s bílým vínem. Do vroucí tekutiny opatrně vsypejte nakrájenou zeleninu s kuličkami celého černého pepře, vhoďte bobkové listy a přidejte sůl.
Kapří filety očistěte, omyjte, osušte do čisté bavlněné nebo papírové utěrky a osolte. Zakapejte je čerstvě vymačkanou šťávou z půlky citronu a vložte do připravené vinné várky se zeleninou. Vařte na mírném ohni, přibližně 15-20 minut /dávejte pozor, aby se ryba nerozvařila/.
Hotovou rybu opatrně vyndejte a nechte okapat od vody. Potom jednotlivé porce rozdělte na talíře a přidejte scezenou zeleninu. Takto upraveného kapra servírujte nejlépe s opečenými nebo vařenými brambory. Na ozdobení použijte zbylou, na plátky nakrájenou půlku citronu a nejmno nasekanou pažitku nebo zelenou část jarní cibulky.