Postup přípravy receptu Kapr na chlebu:
Přepustím kostku másla, aby se při pečení nepřipalovalo.
Kapra vykuchám, zbavím šupin, opláchnu a osolím. Do prázdné břišní dutiny vložím přiměřeně velkou patku chleba tak, aby kapr na ní stál.
Postavím rybu do pekáče, kde jsem vlil rozpuštěné máslo a dám do rozpálené trouby. Při pečení přelévám máslem přes hřbet. Peču cca hodinu. Po upečení přeložím kapra stále stojícího na chlebu na mísu a nesu na stůl. Máslo na kterém se ryba pekla už k n i č e m u nepoužiji.
Na stole pak od hřbetu směrem dolů odděluji maso od kostry. Zůstane stát kostra na chlebu a podávám čisté maso bez kostí. Chleba navíc vytáhne z ryby ten bahení buket.
Jen jednou jsem se ulakotil a omastil jsem výpekem brambory....