Postup přípravy receptu Kapr s houbovo-kroupovou nádivkou:
Kapra zbavíme šupin, očistíme. Na spodní části ho nařízneme a opatrně zbavíme vnitřností. Dáváme přitom pozor, abychom neprořízli žluč, která by rybí maso znehodnotila hořkou chutí. Pak nůžkami odstraníme horní ploutev a kolem páteře vedeme hlubší řez asi 15 cm dlouhý. Kapra po celém povrchu posypeme kořením na ryby a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme nádivku. Houby namočíme. Kroupy uvaříme doměkka (přibližně půl hodiny) a pak je scedíme. Do vlažných krup přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, žloutky, namočené hřiby, mouku, sůl a pepř. Směs pečlivě promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do nádivky. Směsí naplníme kapra seshora. Dáme ho do pekáče, podlijeme trochou vody a poklademe vločkami másla. Kapra pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 60 minut, během pečení ho často poléváme výpekem.