Postup přípravy receptu Kapusta po jihočesku:
Kapustu očistíme a omyjeme, listy zbavíme silných žeber a pokrájíme na nudličky. Syrové brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a spolu s kapustou dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme masox a osolíme. Vody dáme jen tolik, aby kapusta a brambory byly lehce potopené. Přistavíme na tepelný zdroj zapnutý na střední stupeň a vaříme do měkka po dobu 20-25 minut. Prvních 10 minut vaříme bez poklice, aby unikly čpavé látky. K měkkým bramborům a kapustě přidáme uzený bůček nakrájený na drobné kostičky, zahustíme cibulovou jíškou a ochutíme rozetřeným česnekem, majoránkou a pepřem. Přikryjeme poklicí, vypneme tepelný zdroj a několik minut necháme polévku dojít.
Přílohy: tmavý celozrnný chléb, pečivo