Postup přípravy receptu Kapustnica z klubu houbařů:
Zelí nakrájíme na nudličky, brambory na kostky, houby na plátky. Každou ze surovin dáme vařit odděleně - brambory do osolené vody, houby do vody ochucené masoxem a zelí do osolené vody s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a jalovcem. Vše uvaříme a necháme zchladnout.
Cibuli nasekáme najemno a osmahneme na sádle dozlatova. Zasypeme paprikou, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, vše necháme zpěnit, přidáme hladkou mouku, prosmahneme a pokud máme uvařené suroviny prochladlé, vlijeme je k jíšce. Pokud je voda ještě teplá, zalijeme jíšku nejprve trochou studené vody, aby se nevytvořily pucky a teprve potom přidáme brambory, zelí a houby i s tekutinou, v níž se vařily.
Uvedeme k varu, provaříme a případně dohustíme moukou rozkvedlanou ve vodě nebo granulovanou jíškou na požadovanou hustotu.
Nakonec zalijeme šlehačkou a dochutíme pepřem, solí nebo polévkovým kořením.
Zdroj: Polévku s úspěchem vařil a servíroval můj strýc, výborný kuchař, v dobách, kdy byl majitelem jihočeské restaurace "Klub houbařů".