Postup přípravy receptu Karamelová jablka s borůvkami:
Do kastrůlku vlijeme bílé víno. Přidáme med, dvě lžíce citronové šťávy, jeden badyán, pět hřebíčků a jednu celou skořici. Přivedeme k varu. Jablka omyjeme a osušíme. Vykrojíme z nich jadřince, dužinu nakrájíme na silnější kolečka, naložíme do vína a krátce povaříme. Během vaření by jablka sice měla změknout, ale přesto zůstat pevná. Povařená jablka opatrně vyjmeme z kastrůlku a na kovové mřížce je necháme okapat. Potom je rozložíme na alobal potřený olejem. Do kastrůlku se silným dnem vsypeme cukr a nalijeme 100 ml vody. Cukr roztavíme na zlatavý karalem a přelijeme jím jablka na alobalu. Když karamel vychladne, rozdělíme jablka na talířky. Dozdobíme je vyšlehanou smetanou, nasekanými oistáciovými oříšky a čerstvým ovocem podle momentálních možností ( různé lesní plody nebo i ovoce ze zahrádky ). Jako ozdobu můžeme popřípadě přidat lístky jahodníku...