Postup přípravy receptu Karas na mořský způsob:
Očištěného, vykuchaného a omytého karase vykostíme, nakrájíme na porce, osušíme, osolíme a necháme na chladném místě nebo v ledničce odležet asi hodinu. Odleželého karase opečeme na rozehřátém rostlinném oleji ze všech stran. Potom jej vyjmeme a přeneseme na teplé místo.
V použitém oleji osmažíme nadrobno nasekanou očištěnou cibuli, přidáme celý černý pepř, bobkový list, ocet, cukr a promícháme. Vložíme opečené porce ryby, přidáme na plátky nakrájený citrón, podlijeme vodou, podle potřeby dosolíme a dusíme 8 až 10 minut. Krátce před závěrem dušení vmícháme oloupaná nakrájená rajčata a dodusíme. Hotové rybí maso ozdobíme kolečky citrónu, kolečkem čerstvého rajčete a zelenou petrželovou natí.