Postup přípravy receptu Kávová Šarlota:
Dno a strany formy na šarlotu vyložíme polodlouhými piškoty vypouklou stranou dolů a ke kraji.
Uvaříme cukrový sirup: Do menšího kastrolu dáme moučkový cukr, asi 50 ml vody, necháme povařit na mírném ohni deset minut, stáhneme z ohně, ochutíme slivovicí a necháme vychladnout.
Do smetany přidáme rozpustnou kávu, vychlazené mléko a začneme šlehat. Poté přisypeme prosátý cukr a dotuha našleháme. Piškoty v šarlotové formě zalijeme cukrovým sirupem a vršíme na ně kávovou šlehačku. Na formu položíme plochý talíř, šarlotu na něj opatrně obrátíme, chvíli počkáme, až sesedne, pak teprve formu zdvihneme. Hotový moučník zdobíme zbylou šlehačkou.