300 ml mléka
| 1 g šafránu
| 50 g čerstvých kvasnic
| 150 g krystalového cukru
| 125 g másla
| 700 g polohrubé mouky
| 1 vejce
| špetka soli
| hrozinky
Postup přípravy receptu Kočky sv. Lucie:
Rozehřát máslo s mlékem a šafránem na 37°C. Použít teploměru, správná teplota je důležitá. Nalít mléko na utřené kvasnice a přidat mouku a cukr, obojí pokojové teploty. Vypracovat v hladké těsto. Přikrýt utěrkou a nechat kynout na teplém místě po 30 min.
Vypracovat těsto na vále a rozdělit jej na 25 - 30 kousků. Každý kousek vyformovat na kulatý bochníček. Přikrýt je a nechat na několik minut odpočinout.
Z každého bochníčku vyválet váleček asi 15 - 20cm dlouhý a stočit jej do různých tvarů něco jako osmička nebo dvě zkřížené osmičky. Zatlačit několik hrozinek do těsta. Přikrýt utěrkou a nechat je vykynout po dalších 40 min. Trochu našlehat vejce se špetkou soli a potřít. Péct je po 5 - 10min. v předem předehřáté troubě na 250°C do zlatohněda. Nechat vystydnout na mřížce.
Fotky receptu Kočky sv. Lucie:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!