Postup přípravy receptu Koláč Dobrota:
Okrájená jablka zbavená jadřinců nakrájíme na větší kostičky a nasypeme je do hrnce s rozehřátým máslem, přidáme k nim i napůlené švestky či blumy, skořici, cukr, promícháme a asi 5 minut pod pokličkou podusíme. Pak hrnec s ovocem necháme chladnout a připravíme spodní těsto tak, že smícháme dohromady všechny suroviny, vypracujeme hladké těsto, které pak vytlačíme do vymazaného, vysypaného plechu po celé ploše. Poté se pustíme do vrchního těsta. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme mletý mák. Na spodní těsto rozložíme vychladlé ovoce, nalijeme na něj vrchní těsto a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při 180 °C cca 50 minut, ke konci pečení ale teplotu snížíme tak na 160 °C.