Postup přípravy receptu Koláč s mandlovým krémem a malinami:
1. Mouku a máslo v míse zpracujte pomocí prstů na hrudky. Přidejte cukr, citronovou kůru, špetku soli a lehce promíchejte. Se žloutkem a vanilkou vypracujte hladké těsto. Utvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a aspoň hodinu chlaďte.
2. Žloutky a cukr na krém šlehejte v míse metlou minutu až dvě, až směs zesvětlá. Přidejte mouku, škrob a znovu promíchejte. Mléko svařte s citronovou kůrou a mírně zchladlé za stálého míchání přilévejte ke žloutkům, až vznikne hladký krém.
3. Krém přelijte do hrnce a na středním ohni za stálého míchání asi dvě minuty povařte do zhoustnutí. Hrnec sundejte z ohně; přimíchejte citronovou šťávu a máslo. Krém poté přemístěte do mísy. Překryjte potravinovou fólií, aby nevznikl škraloup.
4. Všechny ingredience na mandlovou směs neboli frangipane pečlivě promíchejte v míse. (Směs vydrží v chladu až čtyři dny, můžete si ji tedy klidně připravit předem.)
5. Na pomoučené ploše vyválejte těsto na tloušťku dvacetikorunové mince a pak jím vyložte formu o průměru 25 cm. Těsto přehrňte přes okraje formy a trochu seřízněte ostrým nožíkem. Korpus dejte znovu minimálně na hodinu chladit.
6. Na prostřední mřížku v troubě položte pečicí plech. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Vyjměte korpus z ledničky. Stěrkou promíchejte krém, oddělte z něj tři čtvrtiny a těmi těsto pokryjte.
7. Mandlovou směs dejte pomocí lžíce do cukrářského sáčku s menší hubičkou nebo do pevného plastového pytlíku, kterému odstřihnete roh. Naneste ji v podobě jakýchsi řádků na žloutkový krém – pečením se všechno krásně spojí.
8. Formu položte na rozpálený plech a pečte 30–40 minut, až těsto zezlátne. Mandlový krém při pečení ,vyběhne‘. Hotový koláč vyjměte z trouby, seřízněte okraje a nechte dokonale vychladnout na drátěné mřížce. Pak ho širokým nožem uvolněte z formy.
9. Smetanu lehce prošlehejte v míse, aby byla do polotuha (když zvednete metlu, ‚vlnky‘ smetany se ohýbají dolů). Stěrkou do ní jemně vmíchejte zbylý žloutkový krém a směs pak rovnoměrně naneste na upečený koláč.
10. Maliny naklaďte hustě, nejlépe v soustředných kruzích na koláč ,špičkami‘ nahoru. Džem a likér za občasného míchání svařte, dokud se směs nezačne lepit na lžíci. Glazurou pak s citem potřete maliny, nejlépe pomocí štětečku.