Postup přípravy receptu Kompot ze sušených švestek:
Sušené švestky dáme do kastrolku, nalijeme na ně naběračku teplé vody a rychle je opereme.
Dáme je na kastrol, přidáme 2 kostky cukru, 2 hřebíčky, kousek celé skořice, přikryjeme pokličkou a necháme na okraji plotny zvolna asi hodinku doměkka dusiti, ale opatrně, aby se nepřipálily. Po této době odstavíme z plotny.
Pak do nich přidáme 2 lžíce dobrého rumu. Švestky srovnáme vkusně na mísu, polijeme šťávou a lehce posypeme vanilinovým cukrem.
Hodí se výborně k rýžové kaši, bramborovým pokrmům atd.
Tento kompot je velmi vhodný k podávání :
z horké rýžové kaše vytvoříme v míse věnec a doprostřen srovnáme dušené švestky, pomastíme vařícím máslem a lehce ji posypeme práškovým cukrem, smíchaným s tlučenou skořicí a dobře promícháme.