Postup přípravy receptu Königsbergské klopsy:
Žemli namočíme do studené vody. Maso zpracujeme s dobře vymačkanou žemlí, drobně krájenou cibulí, bílkem a hořčicí. Ochutíme solí a pepřem a ze vzniklé hmoty navlhčenýma rukama tvoříme klopsy. Vkládáme do 750 ml vařící osolené vody, přivedeme k varu, sebereme pěnu a necháme vařit (voda musí mírně bublat). Vývar procedíme přes sítko a odměříme 500 ml na omáčku. Na rozehřátém másle osmahneme za stálého míchání mouku do světle žluta. Přilijeme 500 ml vývaru a rozšleháme metlou. Dáme pozor, aby se netvořily žmolky. Omáčku převedeme k varu, vaříme asi 5 minut. Žloutek rozšleháme s mlékem a přilijeme do omáčky (už nevaříme). Přidáme kapary, osolíme, opepříme a ochutíme polévkovým kořením a citrónovou šťávou. Klopsy vložíme na 5 minut do omáčky a pak podáváme.