Postup přípravy receptu Kořeněné křehké těsto:
Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr, klasickou mletou skořicí, hřebíčkem, novým kořením, exotickým koriandr nebo kardamom apod., tuk a vejce. Těsto zpracujeme rychle, jinak by mohlo dojít k tzv. spaření, kdy se tuk dlouhodobým zpracováním rozpouští, těsto se trhá a lepí. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do alobalu, fólie nebo utěrky a uložíme asi na 1 hodinu odpočinout do chladna. Těsto pak vyválíme na pomoučeném vále a to lehce bez velkého tlaku na váleček. Rozvalujeme ho současně oběma směry, do délky i do šířky. Formu nebo plech nevymazáváme tukem, protože těsto je dost tučné. Moučníky z křehkého těsta pečeme v mírně předehřáté troubě, jen na tučnější těsto předehřejeme trochu více (teplota má být 180-200 °C). Dodržujeme předepsaný čas pečení (15-30 minut - podle velikosti tvarů), ale během pečení těsto raději kontrolujeme. Propečení sledujeme podle zbarvení povrchu, ale nejsme-li si jisti, zda je moučník dostatečně propečený, vpíchneme do středu špejli nebo párátko a těsto se nesmí přichytit.