Postup přípravy receptu Králík po šumavsku:
Králičí zadek (hřbet a běhy) očistíme, odblaníme a zbavíme sádla. Protáhneme jej na proužky nakrájenou slaninou, osolíme a dáme na pekáč. Přidáme tence nakrájenou mrkev, petržel, celer, cibuli, máslo, všechno shora uvedené koření a necháme v troubě lehce zrůžovět. Pak králíka podlijeme vývarem a octem a pečeme v dobře prohřáté troubě doměkka. Upečeného králíka nakrájíme ostrým nožem na porce. Omáčku zbylou na pekáči procedíme a přes síto prolisujeme, doplníme vařícím vývarem, abychom měli dost omáčky a zahustíme smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku. Necháme přejít varem. Potom podle chuti omáčku dochutíme octem, cukrem a solí. Do hotové omáčky ještě přidáme trochu strouhané kůry, několik kapek citronové šťávy a nakládané hříbky. Vše lehce povaříme. Podáváme a knedlíkem a kompotem.