Postup přípravy receptu Křehký koláč s pomerančovou šťávou:
El. trouba: 175°C
Plyn: stupeň 2-3
Máslo, cukr a sůl utřete do pěny, po jednom vmíchejte vejce. Kůru citrusových plodů a 2 lžíce citronové šťávy vymíchejte s ostatním.
V mouce promíchejte práše do pečiva. Směs po lžících vmíchejte do krému střídavě se 7 lžícemi pomerančové šťávy. Vymaštěnou formu vysypte strouhankou, naplňte těstem, povrch uhlaďte.
Věnec pečte uprostřed horké trouby do zlatova. Když na špejli neulpívá těsto, je upečený. Po 10 minutách nechejte ve formě chladnout.
Z moučkového cukru, lžíce citronové a lžíce pomerančové šťávy umíchejte polevu. Věnec vyklopte na mřížku a ještě teplý polijte polevou a posypte kostička pomerančové kůry.
TIP:
Těsto má správnou konzistenci, když se jen těžko trhá od lžíce. To platí pro všechna míchaná těsta. Moučník zabalený do fólie vydrží v chladu i týden.
Malý křehký moučník upečte ve formě o objemu nejméně 3/4 litru. Abyste zjistili, jaký má objem vaše forma, naplňte ji vodou a tu pak přelijte do odměrky. Tvar věnce má výhodu při propékání ale i při porcování.