Postup přípravy receptu Krémová bramborová polévka pro slavnostní příležitosti:
Brambory očistíme, oloupeme. Jednu si schováme na pozdější použití, ostatní nakrájíme na kostičky.
Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, malou část koleček si schováme na později.
Slaninu nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme slaninu a cibuli, chvíli zlehka restujeme, pak přidáme brambory a zalijeme horkým vývarem. Okořeníme a vaříme hodně doměkka. Cca čtvrtinu polévky i s brambory odebereme a propasírujeme nebo rozmixujeme a vrátíme zpět. Ještě lehce provaříme.
Na hrubém struhadle nastrouháme schovanou bramboru a důkladně vysušíme v utěrce.
Na dvou pánvičkách si na oleji dokřupava opečeme strouhanou bramboru a schovaná kolečka cibule.
Šlehačku ušleháme.
Polévku nalejeme do talířů nebo polévkových misek, každou porci ozdobíme lžící šlehačky, troškou opečené cibule a brambory a hustě posypeme pažitkou. Hned podáváme.