Postup přípravy receptu Křišťálový třešňový koláč:
Z mouky, másla, soli a studené vody vypracujeme vláčné těsto a uložíme do chladu odpočinout.
Do kastrolu dáme asi 2 lžíce vody, vsypeme cukr a když začne voda vařit, přidáme třešně. Zamícháme, vhodíme máslo, vanilkový cukr a přilijeme Solamyl, rozmíchaný v malé trošce vody. Hustota by měla být jako trochu řidší pudink. Odstavíme a vmícháme pár kapek mandlového aroma a rum.
Těsto rozdělíme na dva nestejně velké díly. Větší díl rozválíme a přeneseme do vymazané a vysypané koláčové formy. Okraje těsta mají trochu přesahovat. Na základ vylijeme třešňovou náplň.
Ze zbylého dílu těsta vyválíme kolo a položíme na náplň. Okraje obou těst spojíme a ozdobně vytvarujeme do záhybů. Vezmeme formičku ve tvaru listu a opatrně vykrájíme uprostřed koláče otvory. Vykrojené listy naaranžujeme jako ozdobu na koláč, můžeme přidat i jiné tvary ze zbytku těsta.
Koláč potřeme mlékem a posypeme jemným krystalovým cukrem.
Pečeme asi 30-40 minut při 180 st. dozlatova.
Doporučuji krájet až po zchladnutí, až náplň pěkně ztuhne.