Postup přípravy receptu Krkovice na černém pivě:
Plátky krkovice posolíme a opepříme z obou stran a skládáme do malého pekáčku – plátek krkovice, plátek či dva angl. slaniny, cibule na kolečka (klidně silnější), česnek na plátky. A znovu plátek krkovice, angl.slanina, cibule, česnek – končíme krkovicí. Vznikne tak masová věžička ze 3 plátků krkovice, máme tedy 2 věžičky – 2 pořádné porce masa, které zalijeme černým pivem, tak, aby pivo dosahovalo až k vrchnímu plátku masa. Přikryjeme alobalem, pečlivě ho na pekáči utáhneme, aby nahradil pokličku a dáme do trouby na 250 st. na 45 min.
Poté alobal propícháme vidličkou, aby se pivo mohlo začít odpařovat a necháme dalších 30 min. Pak sundáme alobal a věžičky opatrně obrátíme, aby se do piva namočil zase vrchní plátek masa a odkryté necháme ještě asi 15 min. péci. Pokud jsme použili velký pekáč na málo masa, pivo musíme z části odlít, protože se nestihne odpařit – necháme asi tak 1 cm ode dna a takto ještě chvilinku dopékáme kvůli kůrčičce na masu. No a potom už jen opatrně přendáme věžičky na talíř i s trochou té výborné šťávy z masa a piva, nakrájíme chlebík (můžeme samozřejmě podávat i s bramborem nebo hranolkami, ale masa je opravdu dost, a tak bohatě stačí zeleninová obloha a ten chlebík), nalijeme vychlazené pivečko do sklenic a potom už si jenom užíváme!
Vařila to kdysi na Primě Hana Hegerová- tedy vařil spíš Zounar, ona mu jen radila a během toho do sebe kopala jednu stopečku slivovice za druhou. Byla skvělá, fakt jsem se bavila, a to jsem ještě netušila, jak dobré to bude papáníčko.
Jinak ty plátky masa krájejte fakt klidně silnější - dlouho se to dusí v tom pivě, takže netřeba se bát, že to bude tvrdé - naopak - vždycky se to doslova rozpadá. No a nejdůležitější je vlastně asi správně velká nádoba - pekáč - kastrol - či co – ve kterém se to dusí a pak peče. Čím menší, tím míň piva potřebujeme k tomu, aby se to skoro utopilo v pivě a rychleji se to odpaří a vypeče a zůstane dobrá šťávička.
Když je málo masa a hodně piva, tak se musí pivo odlít, protože v něm to maso plave až do konce – což ale vůbec není na škodu!